
Information Regarding Applying for Domestic Partnership License and 
Termination of Domestic Partnership 
 
1. Who may apply for domestic partnership? 
Applicants must meet the following requirements: 
 

• Both parties must be at least 18 years of age and must be competent (to enter into 
a legal contract such as a domestic partnership). 

• Neither party may be married. 
• Neither party can be currently in a legal domestic partnership with another party.  
• The parties must share a common residence 
• The parties must be of the same sex. 
• The parties cannot be closer in relationship than second cousins (even if they are 

related by adoption or by half-blood). 
 (Wis. Stat. § 770.05) 
 
2. Where do you apply for domestic partnership? 
 

• Applicants must apply in person at the County Clerk’s office in the county in 
which one or both of the partners have resided for the last 30 days immediately 
prior to application. 

 
3.  What paperwork is involved? 
 

• See Question 5 for documents that applicants must bring to show proof of 
identity, residency, and eligibility to register for domestic partnership.  

• Partners will complete an application form at the County Clerk’s office. 
• When the County Clerk issues the declaration of domestic partnership (generally 

after five days), the partners sign the declaration in the presence of the County 
Clerk or Deputy County Clerk or another notary public. 

• The partners then file the completed declaration with the Register of Deeds in 
the county that issued the declaration.  There is no time limit for filing the 
declaration after it has been issued.  However, the domestic partnership does 
not go into effect until the date the declaration is accepted and filed at the 
Register of Deeds Office.   

• The partners can purchase certified copies of the declaration at the Register of 
Deeds Office to use as proof of the domestic partnership.  Copies may also be 
purchased at the State Vital Records Office. 

 
4. How much does it cost? 
 

• Cost for License is $75.00 
• There is a $5 fee for waiving the 5-day waiting period (waivers are granted at the 

discretion of the County Clerk). 
• There is no charge for filing the completed declaration with the Register of Deeds 

Office. 



• There is a fee for obtaining copies of the declaration.  Certified copies of the 
declaration can be purchased from the Register of Deeds or from the State Vital 
Records Office.  The fee is $20.00 for the first copy and $3.00 for each additional 
copy of the same declaration (ordered at the same time). 

 
NOTE:  Under vital records law, it is illegal for anyone besides the Register of Deeds 
or the State Vital Records Office to make copies of the Declaration of Domestic 
Partnership document, including the partners themselves. 

 
5. What documents are needed to apply for the declaration of domestic partnership 
(to establish the domestic partnership)? 
 
Each applicant must bring in the following documents: 
 

• Certified copy of birth certificates.  In rare instances, if it would be impossible 
for an applicant to obtain a certified copy of his or her birth certificate, the County 
Clerk has the discretion to accept another form of identification (example: foreign 
passport or immigration document).  NOTE:  Applicants should apply for a copy 
of birth certificates far in advance of the date of application for the domestic 
partnership.  Failure to apply in time for a copy of the birth certificate is not a 
sufficient reason for the County Clerk to waive this requirement.  

• Current (non-expired) Photo Identification. 
• Proof of residency.  If the photo ID does not contain the current address, the 

applicant can bring in a dated utility bill or government correspondence if it is 
addressed to the applicant (by name) with the applicant’s street address (mail sent to 
a post office box doesn’t fulfill this requirement). 

• Proof of how last domestic partnership or marriage ended.  If an applicant was 
in a prior legal domestic partnership in Wisconsin (filed under the provisions of the 
2009 Domestic Partnership Law, Wis. Stat. chapter 770) or if an applicant was 
previously married, the applicant must supply documentary evidence of how the 
last legal domestic partnership or marriage ended. 

 NOTE:  If an applicant was married or if his or her spouse died outside 
of Wisconsin, the following website contains links to all U.S. vital records 
offices: http://www.cdc.gov/nchs/w2w.htm 

 
• Also, each applicant must provide his or Social Security Number (if the 

applicant has a Social Security Number).  This is a statutory requirement for all 
vital records.  The Social Security Number may only be used in connection with 
Social Security Administration programs and for child support enforcement 
programs. 

 
6. Is there a waiting period between the end of a “legal relationship” (domestic 
partnership or marriage) and the date a person can enter into a new one? 
 



• There is a 90-day waiting period between the date the termination of domestic 
partnership is filed at the Register of Deeds Office and the date that a party can 
enter into a new domestic partnership. 

• There is no waiting period between the death of a domestic partner and 
application for a declaration of domestic partnership. 

• There is no waiting period between a divorce or annulment from a former spouse 
and application for a declaration of domestic partnership. 

• There is no waiting period if the domestic partnership ended because of the 
subsequent marriage of one of the domestic partners. 

 
7. How do you terminate a domestic partnership? 
 

• Partners who want to terminate their Wisconsin domestic partnership must file a 
notice of termination of the domestic partnership in the same County Clerk office 
that issued the declaration of domestic partnership.  This is true even if the 
partners no longer reside in that county. 

• Both parties may sign the notice of termination and submit it to the County Clerk. 
• If only one party signs the notice of termination, that partner needs to complete an 

affidavit that affirms that he or she either served the other partner with a summons 
or that he or she published an official public notice in the area where the partner 
was last known to be living. 

• Upon receipt of the completed notice of termination (and affidavit, if required), 
and the appropriate fee, the County Clerk issues an “Original Certificate of 
Termination of Domestic Partnership to the party filing the notice.  Although 
there is no 5-day waiting period for the County Clerk to issue the certificate of 
termination, the County Clerk may set a reasonable time frame for issuing the 
certificate of termination after the notification is filed...” 

• The domestic partner who files the notice of termination is responsible for 
completing the certificate of termination and filing it with the Register of Deeds 
office in the same county that issued the certificate of termination. 

 
8. When does the termination become effective? 
 
• There is no time limit for filing the certificate of termination with the Register of 

Deeds Office. 
• The termination of the domestic partnership does not go into effect until 90 days 

after the date the certificate of termination is accepted for filing in the Register of 
Deeds Office. 

 
9.  How much does it cost? 

 
• Cost for Certificate is $75.00 

 
 



 


